Как се Плащат Електронни Винетки

Как се плащат новите електронни винетки - Стъпка по стъпка

С навлизането на електронните винетки през 2019, доста хора се питат всъщтност как и откъде се купуват електронни винетки. Електронна винетка може да се закупи както онлайн, така и на място, в зависимост от начина, който предпочитате.

При покупка онлайн от сайта на www.bgtoll.bg и през мобилното приложение може да се плати с карта.

Имайте предвид, че в брой е възможно да заплатите своята електронна винетка само при плащане на място – на каса в пункт за продажба и в областните пътни управления на АПИ. В някои пунктове за продажба има възможност и за заплащане с дебитна или кредитна карта, включително с карта за гориво. По-подробна информация ще намерите в таблицата по-долу.

Онлайн:

 • чрез сайта www.bgtoll.bg
 • чрез мобилното  приложение на АПИ за iOS или Android
 • чрез сайта на А1.bg

На място:

 • терминалите за самотаксуване в ГКПП
 • търговските обекти от партньорската мрежа (А1, OMV и др.)
 • областните пътни управления на Агенция „Пътна инфраструктура“

Тук ще намерите подробна информация как се купуват електронни винетки чрез всеки един от гореизброените методи и съответните начини за плащане.

Начини за плащане на електронни винетки:

Кредитна/дебитна карта Банков трансфер В брой
Официалния сайт на АПИ – bgtoll.bg да да* не
Мобилно приложение Android/iOS да да* не
Терминали за самотаксуване не не да
Търговските обекти – А1, OMV и др. да не да
Областни пътни управления на АПИ да да* да

*Внимание: При покупка с банков трансфер,  трябва да се предвидят 1-2 дни време за обработка, които са необходими, за да се отрази плащането в системата, което е стандартна процедура при всички банкови плащания.

Как се купуват електронни винетки през сайта bgtoll.bg или през мобилното приложение?

 1. Необходимо е първо да бъде избран желания продукт – уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна винетка за леките автомобили до 3,5 тона и дневна, седмична и месечна за тежкотоварните. За удобство на всички чужденци, които трябва да закупят електронна винетка, сайтът предлага още седем езикови версии – английски , немски, руски, турски, гръцки, сръбски и румънски.
 2. След като е избрана вече държавата, където е регистриран автомобилът, за който ще се използва електронната винетка, трябва да се въведе и регистрационният му номер. Обърнете внимание, че няма значение дали буквите от регистрационния номер ще бъдат изписани на кирилица или на латиница. При изписването на номера трябва могато да се изписват само букви и цифри. При наличние на специален символ в номера, като например тире, точка или интервал, те не се въвеждат. Задължително е изписването с главни букви. Пример за правилно изписване на регистрационен номер: СА1234АА
 3. След това се избира период на валидност на винетката, като системата автоматично ще калкулира крайната дата за валидността на електронната винетка. Системата дава възможност електронната винетка да бъде активирана до максимум 30 дни след нейното закупуване.
 4. По желание има възможност за оставяне на електронна поща (имейл), на която да се получи обратна разписка за плащането и покупката. Обърнете внимание, че не е необходимо тя да се разпечатва, нито да се представя на контролните органи или да се носи в автомобила.
 5. До около 5 минути след завършената покупка на електронната винетка, информацията ще бъде обработена от системата и всеки сам ще има възможност да провери дали тя вече е валидна чрез бутона “Проверка на е-винетка”.

Тъй като електронната винетка е държавна такса, то при евентуално допусната грешка, сгрешена транзакция или покупка, трябва да подадете молба в писмен вид под формата на свободен текст в съответните областни пътни управления. Ако разполагате с разпечатана разписка за направената покупка, това би помогнало много за процеса по бързото разрешаване на случая.

Плащане по банков път

Системата за купуване на електронни винетки позволява на юридическите лица да закупят до 100 електронни винетки само с един банков преворд. Електронните винетки могат да бъдат с различен срок на валидност и за различни категории превозни средства. По този начин се цели да се улеснят максимално фирмите с голям автопарк.

Scroll to top